Friday, November 8, 2013

SLICE CHEESE CAKE

      Actually resepi nie di ambil dari web JINTANMANIS. thz Kak Ros atas resepi nie...SM minta halalkn dan kebenaran nak share resepi nie dengan kekawan...hehehe....yummy2 ...mesti ramai yg suke mkn cheesekan...kali nie SM nak share resepi slice cheese cake...
      resepi nie menggunakan cheese keping yg byk kat pasaraya...senangkan...bahan-bahan pun simple yg selalu ader kat rumah...jum2....kite tgk resepi nie...

    BAHAN-BAHAN (LOYANG 18 CM):
·       5 keping cheese 
·       200 ml fresh milk
·       70 g marjerin
·       70 g tepung gandum (diayak)
·       70 g gula kastor
·       4 biji telur (SM gunekan saiz B)
·       beberapa titik esen vanila  


CARA-CARA:
  • Koyakkn cheese keping kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar di dalam periuk.
  • Kemudian panaskan campuran susu dan cheese keping dengan menggunakan api perlahan dan biarkan cheese keping cair (sentiasa kacau)
  • Masukkan butter dan kacau sehingga larut, tutup api dan sejukkan seketika.
  • Panaskn oven selama 15 minit pada suhu 170'C.
  • Asingkan putih telur dan kuning telur, dalam bekas lain pukul putih telur bersama gula kastor sehingga menjadi meringue.
  • Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese, sambil memukul adunan tersebut masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga adunan tidak berketul.
  • Campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan kuning telur dan beberapa titik esen vanila dan sebatikan adunan dengan menggunakan kaedah kaup balik. Sapukan acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak.
  • Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit dan turunkan suhu 140'C selama 40 minit, gunakan cara membakar 'BAIN MARIE' untuk mendapatkn tektur kek yang cantik.

NOTA:
*MERINGUE*
Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi, kemudian masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil terus memutar adunan sehingga adunan menjadi putih berkilat. cara memastikan meringue betul-betul kental adalah dengan menterbalikkan bekas adunan dan meringue tidak jatuh dan apabila di angkat, terdapat hujung yg bertanduk.

*BAIN MARIE* 
Klik link atas utk memahami tentang kaedah bain marie... 


No comments:

Post a Comment