masakan air tangan mak kite xkn boleh lawan mane-mane chef kat dunia nie..
sedeylah plak... sob sob sob.... =,(
Jum kite tgk resepi nie...actually nie kali pertama SM try resepi nie tp Alhumdulillah cm menjadik jew... =)
BAHAN-BAHAN:
*BAHAN A*
- 4 biji telur (SM gune saiz B)
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan tepung gandum*
- 2 sudu kecil soda bikarbonat* *diayak bersama
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan gula biasa (SM kurangkn menjadi 3/4 cawan)
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar mentega
CARA-CARA:
*GULA HANGUS*
- Masukkan gula ke dalam periuk dan masak dengan api sedehana.
- Apabila gula dah cair, masukkan air panas. Kemudian, masukkan mentega. Biar sejuk dan ketepikan.
- Pukul telur sampai kembang. Kemudian, masukkan susu pekat, pukul sehingga rata.
- Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak dan tuangkan esen vanila.
- Kemudian masukkan gula hangus yang telah disejukkan tadi dan kacau sebati sehingga tepung tidak berketul-ketul.
- Perap selama 3@ 4 jam untuk dapatkan tektur yang cantik.
- Griskan loyang dengan marjerin, bakar pd suhu 160'C selama 60 minit atau sehingga masak. Boleh juga dikukus selama 1 jam 40 minit.
No comments:
Post a Comment