Friday, November 8, 2013

KEK GULA HANGUS

Bile sebut jew kek gula hangus, SM teringat zaman2 SM kecik dulu, mak SM salu buat kek nie and mmg jd peberet kami adik-beradik... beshnyeh bile teringat zaman kecik-kecik dulu...
masakan air tangan mak kite xkn boleh lawan mane-mane chef kat dunia nie..
sedeylah plak... sob sob sob.... =,(

Jum kite tgk resepi nie...actually nie kali pertama SM try resepi nie tp Alhumdulillah cm menjadik jew... =)






BAHAN-BAHAN:
*BAHAN A*
  • 4 biji telur (SM gune saiz B)
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat*     *diayak bersama
  • 1 sudu kecil esen vanilla
*GULA HANGUS*
  • 1 cawan gula biasa (SM kurangkn menjadi 3/4 cawan)
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar mentega

CARA-CARA:
*GULA HANGUS*

  • Masukkan gula ke dalam periuk dan masak dengan api sedehana.
  • Apabila gula dah cair, masukkan air panas. Kemudian, masukkan mentega. Biar sejuk dan ketepikan.
*BAHAN A*
  • Pukul telur sampai kembang. Kemudian, masukkan susu pekat, pukul sehingga rata.
  • Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak dan tuangkan esen vanila.
  • Kemudian masukkan gula hangus yang telah disejukkan tadi dan kacau sebati sehingga tepung tidak berketul-ketul. 
  • Perap selama 3@ 4 jam untuk dapatkan tektur yang cantik.
  • Griskan loyang dengan marjerin, bakar pd suhu 160'C selama 60 minit atau sehingga masak. Boleh juga dikukus selama 1 jam 40 minit.

No comments:

Post a Comment