Saturday, November 2, 2013

PUDING ROTI BERSOS KASTARD


BAHAN-BAHAN:
*A*

• 500 ml susu segar/susu strawberry/susu coklat
• 8 keping roti putih

*B*
• 4 sudu besar gula halus
• 2 sudu besar butter
• 2 biji telur ayam
• 1 sudu teh esen vanilla
• 1 sudu besar tepung jagung

*C*
• beberape biji kurma (boleh tukar dgn kismis hitam)

*SOS KASTARD*
• 1 tin susu cair
• 2 sudu besar tepung kastard
• 2 sudu besar gula

CARA-CARA:
*PUDING*

• koyakkan roti dan rendam di dalam susu selama 1/2 jam.
• Kacau dan gaul rata bahan B.
• Masukkan kurma dan tuangkan ke dalam loyang yg telah digriskn dgn margerin/butter.
• Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak dan ianya bergantung pada oven yg digunakan.

*SOS KASTARD*
• Bahan sos kastard digaulkn dan dimasak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
• Tuang sos kastard di atas puding ketika menghidang.




No comments:

Post a Comment